Sahte güneş gözlüğü nasıl anlaşılır? Üzerinde CE belgesi olmalı

Güneş Gözlüğü Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özge Yabaş Kızıloğlu, güneş gözlüğü satın alırken önemli noktalara dikkat çekti.

Kızıloğlu, gözlük alırken ürünün belli standartlara uygun olmasını vurgulayarak, CE belgesi gibi güvenlik ve kalite standartlarını gösteren ibarelerin bulunmasının önemli olduğunu belirtti.

Özellikle UV ışınlarının engellenmesinin gözlük seçiminde kritik olduğunu ifade eden Kızıloğlu, gözlüklerin ‘UV 400’ ibaresine sahip olmasının gerekliliğine değindi.

Göz sağlığı açısından sahte güneş gözlüklerinden kaçınılması gerektiğini belirten Kızıloğlu, sahte gözlüklerin gözü korumadığını ve hatta zarar verebileceğini dile getirdi. UVA ışınlarının retinaya kadar ulaşabileceğini, bu durumun gözde ciddi hasarlara sebep olabileceğini aktardı.

Kızıloğlu, özellikle çocuklarda sahte güneş gözlüklerinin kullanımının görme gelişimlerini etkileyebileceğine dikkat çekerek, güvenilir optik mağazalardan ve sertifikalı ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.

Gözlük seçiminde cam renginin UV korumasıyla ilişkili olmadığını belirten Kızıloğlu, araba kullananlar için gri, yeşil veya kahverengi cam renklerini önerirken, kayak yaparken ise mavi ışığı iyi süzen amber rengi tercih edilebileceğini söyledi.

Son olarak, siyah gibi koyu renkteki gözlük camlarının UV koruması sağlamadığını belirten Kızıloğlu, sahte koyu renkli gözlüklerin göz bebeklerinin büyümesine ve zararlı ışınların daha fazla gelmesine neden olabileceğini aktardı.

Related Posts

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük risk taşıyabilir

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Mevsimsel alerji mi, sinüzit mi? Farkı göz ardı etmeyin

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Tunca, bahar aylarında sık görülen burun tıkanıklığının ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı. Alerjik rinit uzun sürdüğünde sinüzit gibi ciddi komplikasyonlara yol açabiliyor.

Meyve ve sebze kabuklarında sadece pestisit yok, zararlı olan bu bakteri de var!

Fransız mikrobiyoloğ Paul-Étienne Fontaine yaptığı laboratuvar analizinde meyve ve sebze kabuklarında sadece pestisit bulunmadığını, zararlı olarak kabul edilen bir bakterinin de olduğunu ifade etti.

Kahve içmek, demir ve kalsiyumun bağırsaktaki emilimini engelliyor mu?

Kahve bazı kültürlerde sindirime yardımcı bir içecek olarak görülüyor. Ancak bilimsel araştırmalar yiyeceklerle birlikte içildiğinde kahvenin vücudun besleyici maddeleri sindirmesini zorlaştırdığını gösteriyor.

Tavuk ve yumurtada doğru bilinen yanlışlar: Tavuklar neden 42 günde büyüyor?

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Canan Kop Bozbay, tavuk eti ve yumurtasına dair kamuoyunda sıkça dile getirilen yanlış bilgilere bilimsel açıklamalarla yanıt verdi.

Ucuz ve Kalitesiz Gıdalar Sağlığımızı Tehdit Ediyor

Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı, tağşiş ve taklit ürünlerin çocuk sağlığı üzerindeki yıkıcı etkilerine dikkat çekiyor: “Ucuz ve kalitesiz gıdalar, sağlıklı bir neslin önündeki en büyük engel!”