NASA garip görünen asteroitin yakın çekimini paylaştı

NASA’nın Lucy Uzay Aracı, Donaldjohanson Adlı Asteroidi İkinci Kez Görüntüledi

NASA’nın Lucy uzay aracı, hafta sonu Donaldjohanson adını taşıyan uzay kayasını ikinci kez gözlemledi. Lucy Uzun Menzilli Keşif Görüntüleyicisi (L’LORRI), yaklaşık iki saniyede bir görüntüler çekerek, uzun asteroitin yaklaşık 965,606 kilometre yakınına kadar gitti.

Lucy’nin Southwest Araştırma Enstitüsü’ndeki baş araştırmacısı Hal Levison’a göre, elde edilen sonuçlar asteroitin “çarpıcı derecede karmaşık yapısını” ortaya koyuyor.

Levison, NASA’ya yaptığı açıklamada görüntülerin incelenmesiyle, “Güneş Sistemimizdeki gezegenleri oluşturan yapı taşları ve çarpışma süreçleri hakkında önemli bilgiler elde edeceğimizi” belirtti.

Asteroide yakından bakıldığında gökbilimciler, bazı detayları fark ettiler. Donaldjohanson’ın garip şekli, büyük olasılıkla iki küçük kayanın çarpışması sonucu oluştuğunu gösteriyor. Bu durumu doğrulayan bir başka kanıt ise asteroitin 10 günlük parlaklık değişim periyodudur.

Son bulgular, asteroitin ilk tahminlerden çok daha büyük olduğunu ortaya koyuyor. 8 kilometre uzunluğunda ve 3,21 kilometre genişliğinde olan uzay kayası, aslında Lucy’nin görüş alanını aşıyor. Bu nedenle, ek verilerin tekrar incelenmesi gerekiyor.

Bu karşılaşma, Lucy’nin fırlatılmasının ardından 3.5 yıl ve Selam adlı mini uydunun yanından geçişinden tam 17 ay sonra gerçekleşti.

NASA Genel Merkezi’ndeki Gezegen Bilimi Bölümü’nde ‘küçük cisimler’ konusunda baş bilim insanı olan Dr. Thomas Statler, 989 milyon dolarlık Lucy misyonunun kaydedilen ilk görüntülerinin aracın “muazzam yeteneklerini” sergilediğini söyledi.

Gelecek aylarda araştırmacılar, Lucy’nin siyah beyaz ve renkli görüntüleyicileriyle birlikte kızılötesi spektrometre ve termal kızılötesi spektrometre verilerini toplayacak, işleyecek ve analiz edecek. Uzay aracının çoğu bu yıl ana asteroit kuşağı boyunca seyahat ederek geçirecek.

Related Posts

Kırklareli’nde Gençler Türkiye Muaythai Şampiyonası devam ediyor

Türkiye Muaythai Federasyonu tarafından düzenlenen Hayrullah Camadan Gençler Türkiye Şampiyonası sürüyor.

Teknoloji doğayı kurtarabilir mi? Robot arılar sahnede

Dünya genelinde arı popülasyonlarının dramatik şekilde azalması, tarımsal üretimi tehdit ederken, bilim dünyası bu krize yenilikçi bir çözümle yanıt veriyor: Robot arılar. Polenleme süreçlerini taklit edebilen bu minyatür teknolojik harikalar …

Samsung yeni Galaxy Buds Core kablosuz kulaklığını tanıttı

Samsung yeni kablosuz kulaklık modelini tanıttı. Fiyat performans odaklı olarak tanıtılan cihaz, ilk olarak Hindistan’da satışa çıkacak.

En İyi SEO Ajansı: Dijitalde Zirveye Crabs Media ile Ulaşın

Arama motoru optimizasyonu konusunda en iyi SEO ajansı arıyorsanız, Crabs Media ile tanışma vaktiniz geldi. Crabs Media Neden En İyi SEO Ajansları Arasında? Crabs Media, dijital pazarlama sektöründe yılların tecrübesine sahip, strateji odaklı ve …

Evcil hayvan bakımında kullanılan teknolojik mucizeler! Sevimli dostlarımız için akıllı çözümler

Evcil hayvan sahipleri için tüy dökme sezonu diye bir şey yok; tüyler her zaman her yerde! Ancak, teknolojinin hızlı ilerleyişi, evcil hayvan bakımını yeniden tanımladı. Otomatik kedi tuvaletlerinden akıllı su pınarlarına, evcil hayvan temizleme …

Kitaplar değişecek, tek kelimelik Hata 300 yıllık fizik bilgisini karıştırdı: Newton yer çekimi yasası yanlış çevrilmiş

Virginia Tech Üniversitesi araştırmacıları, Isaac Newton’ın birinci hareket yasasının 300 yıldır yanlış çevrildiğini ve öğretildiğini keşfetti. 1729’daki İngilizce çeviride yapılan kritik hata, fizik biliminin temel anlayışını değiştiriyor.