MEB’in ortaokul hamlesi: İmam hatiplere sınavla öğrenci çekme

MEB tarafından 5. sınıflar için yabancı dil ağırlıklı eğitim uygulaması başlatıldı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Temel Eğitim Genel Müdürlüğü, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında 5. sınıflar için yabancı dil ağırlıklı eğitim uygulamasını hayata geçirdi. Bu uygulama kapsamında ülke genelinde 620 okul belirlendi. Ancak 2019 yılında MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğü, söz konusu uygulama için bir kitapçık yayımladı ve “Yabancı dil ağırlıklı eğitim şubelerinde eğitim görecek öğrencilere seviye belirleme sınavı ya da notlara göre şube belirleme gibi uygulamalar yapılmayacaktır” maddesini içerdiğini duyurdu.

Bu kurala uymayan bazı okulların öğrencilere seviye belirleme sınavları yaptığı ve velilerden ücret talep ettiği ortaya çıktı. Bu durum 30 Ağustos 2024 tarihinde Cumhuriyet tarafından “Yabancı dil eğitiminde eşitsizlik” başlığıyla gündeme taşındı.

‘İmam Hatip Liseleri için yeni uygulamalar geliyor’

22 Şubat’ta Resmi Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile birlikte, “Bünyesinde ortaokul bulunan merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okulların ortaokul kısmına öğrenci alımı, okul yönetimince yapılacak yazılı ve/veya sözlü sınav sonucuna göre de yapılabilir” maddesi eklendi. Bazı imam hatip liseleri, yabancı dil ağırlıklı proje imam hatip ortaokullarına beşinci sınıf öğrencilerini sınavla alacaklarını duyurdu.

Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri bünyesinde açılan mesleki ortaokullar dışındaki diğer ortaokulların sınavla öğrenci alamamasına rağmen, İmam Hatip Liseleri’ndeki bu uygulama eğitimciler tarafından eleştirildi. Eğitim-İş İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Kadir Toruş, bu durumu “İmam Hatip Liselerinin 5. sınıfa öğrenci kayıt ederken hukuki olmayan zorlama bir madde ekleyerek seviye belirleme sınavı yapması” olarak yorumladı.

‘Eşitsizlik ve ayrımcılığa karşı çıkıyoruz’

Toruş, bu duruma tepki göstererek, “İmam Hatip Liselerine pozitif ayrımcılık yapılıyor mu? Bu okullar öğrencilerin sınıflarını kendileri mi belirleyebilecek?” şeklinde sorular sordu. İmam Hatip Liseleri’nin öğrencilerini sınavla belirleme çabasını, ayrımcılık yapıldığına işaret olarak nitelendirdi.

Eğitim-İş olarak süreci yakından takip edeceklerini belirten Toruş, bu durumun hukuka uygun olmadığını düşündüklerini ve gerekirse savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti. Son olarak, çocukların duygularıyla oynanmasına izin vermeyeceklerini vurguladı.

Related Posts

“Yaz Hitleri 2025” çalma listesi yayınlandı: İşte her yerde duyacağınız o şarkılar

“Yaz Hitleri 2025” çalma listesi yayınlandı: İşte her yerde duyacağınız o şarkılar

‘Minik Serçe’nin 50. sanat yılı: Sezen Aksu’nun yeni albümü ‘Paşa Gönül Şarkıları’ yayında!

‘Minik Serçe’nin 50. sanat yılı: Sezen Aksu’nun yeni albümü ‘Paşa Gönül Şarkıları’ yayında!

ADANA DEPREMLE SALLANDI! Son dakika depremler AFAD ve Kandilli listesi 24 Haziran – Canlı: Son deprem nerede, ne zaman, kaç büyüklüğünde oldu? Az önce deprem mi oldu?

Son dakika deprem haberleri 24 Haziran Salı yani bugün yurt genelinde hissedilen sarsıntılar sonrasında en çok merak edilip araştırılanlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Hemen belirtelim ki yurtiçi ve komşu ülkelerde meydana gelen depremler AFAD ve Kandilli Rasathanesi tarafından anbean kaydediliyor. Son olarak AFAD tarafından kaydedilen verilere göre saat 00.08’de Bingöl’de 3.8 büyüklüğünde ve saat 07.09’da Adana Saimbeyli’de 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi verilerine göre ise Adana Saimbeyli’deki depremin büyüklüğü 4.6 olarak açıklandı. Öte yandan yine AFAD verilerine göre saat 07.12’de ise Muğla Datça açılarında 3.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Peki, son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu? Merak edenler için AFAD ve Kandilli son depremler listesini haberimizde derledik. İşte son depremler 24 Haziran son depremler listesi…

TYT puanıyla seçilecek bölümler neler? TYT puanıyla tercih edilecek 4 yıllık bölüm var mı? İşte 2025 TYT puanıyla tercih edilebilecek bölümler

Üniversite Sınavı 2025 YKS’nin ilk oturumu olan Temel Yetenek Testi TYT’ye giren üniversite öğrencileri net ve puan hesaplamalarının hemen ardından TYT puanıyla tercih edilecek bölümler listesini merak edip araştırmaya başladı. Özellikle de “TYT puanıyla seçilecek bölümler neler? TYT puanıyla tercih edilecek 4 yıllık bölüm var mı?” sorularının cevabı en çok merak edilip araştırılanlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Merak edenler için ayrıntıları haberimizde derledik. Peki, TYT puanıyla seçilecek bölümler neler? TYT puanıyla tercih edilecek 4 yıllık bölüm var mı? İşte 2025 TYT puanıyla tercih edilecek bölümler listesi…

Gündemi takip eden bildi: PISA ve TIMSS düzeyinde tasarlandı

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavda bu yıl yalnızca akademik başarı değil, güncel olaylar ve toplumsal figürlere dair sorular da dikkat çekti. Milli futbolcu Arda Güler’in tevekkül açıklaması, geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren ünlü beyin cerrahı Prof. Dr. Gazi Yaşargil’in hayatı ve Türkiye’nin yerli savunma sanayii ürünleri olan Hürkuş, Hürjet ve ANKA soruları sosyal medyada ve eğitim çevrelerinde gündem oldu. Öte yandan ALES seviyesindeki mantık sorularının da PISA ve TIMSS gibi uluslararası değerlendirmelere benzer şekilde tasarlanması dikkat çekti.

İstanbul’da LGS için ücretsiz ulaşım

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 15 Haziran Pazar günkü Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınava girecek öğrenci ve görevlilere, toplu ulaşımın ücretsiz olduğunu bildirdi.