CEO ücretleri, çalışanların maaşlarını 56’ya katladı

CEO Maaşları Yüzde 50 Arttı, Çalışan Ücretleri Yalnızca Yüzde 0,9 Yükseldi

Oxfam’ın yayımladığı yeni analize göre, 2024 yılında küresel CEO’ların ortalama maaşı 4,3 milyon dolara yükselerek, 2019’daki 2,9 milyon dolar seviyesine kıyasla yüzde 50 reel bir artış gösterdi. Aynı dönemde ülkelerdeki ortalama çalışan ücretleri ise yalnızca yüzde 0,9 yükseldi.

2024 yılında CEO’lara 1 milyon dolardan fazla ödeme yapan 35 ülkedeki yaklaşık 2.000 şirketin verilerine dayanarak yapılan bu analiz, ikramiye ve hisse senedi opsiyonları da dahil olmak üzere tam yönetici ödeme paketlerinin medyan ortalamalarını yansıtmaktadır.

Uluslararası Çalışma Örgütü ise 2024 yılında reel ücretlerin yüzde 2,7 arttığını açıklarken, birçok işçinin ücretlerinin durgunlaştığını belirtti. Ücret eşitsizliği global olarak azalsa da, en zengin yüzde 10’luk kesimin gelir payının en yoksul yüzde 40’lık kesime oranla 3,4 kat daha fazla olduğu düşük gelirli ülkelerde yüksek seviyelerde devam etmektedir.

Milyarderlerin Serveti Rekor Seviyede: Saatte 23.500 Dolar

Büyük çoğunlukla büyük şirketlere ya tamamen ya da kısmen sahip olan milyarderler, geçtiğimiz yıl ortalama 206 milyar dolarlık servet edindiler. Bu da saatte 23.500 dolar kazanmalarına denk gelirken, 2023’teki küresel ortalamadan (21.000 dolar) daha yüksektir.

Oxfam’ın S&P Capital IQ veri tabanı üzerinde yaptığı analiz, 82 ülkedeki 11.366 şirket arasında cinsiyete dayalı ücret farkını açıklayan şirketlerin, 2022 ile 2023 yılları arasında ortalama farkın yüzde 27’den yüzde 22’ye gerilediğini göstermektedir.

Aynı analiz ayrıca, geliri 10 milyon doları geçen 45.501 şirketin bulunduğu 168 ülkede, CEO’ların cinsiyetini açıklayan şirketlerin yalnızca yüzde 7’sinden azının kadın CEO’ya sahip olduğunu ortaya koydu.

Related Posts

Brent petrolün varil fiyatı ne kadar oldu? 1 Mayıs 2025 Perşembe petrol fiyatları

Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 61,04 dolardan işlem görüyor.

Bakan Işıkhan’dan 1 Mayıs mesajı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Emek ve dayanışma bilincini millete hizmet anlayışının merkezine yerleştirmiş kadrolar olarak, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ülkemizin her bir karış toprağında emeği, göz nuru, alın teri olan işçilerimiz başta olmak üzere bütün vatandaşlarımızın koşulsuz yanında olmayı sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.

Fiyat makası en çok havuçta

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, nisanda üretici ve market arasındaki en fazla fiyat farkının yüzde 256 ile havuçta görüldüğünü, bunu yüzde 230 ile marul ve yüzde 222 ile kuru soğanın izlediğini açıkladı.

Ekonomik belirsizlik son 5 yılın zirvesinde

OECD’nin yayımladığı verilere göre, küresel ekonomik belirsizlik endeksi Nisan’da bir önceki aya göre yüzde 52 oranında artarak 33,2 puana yükseldi. Veri pandemiden sonraki en yüksek seviye olarak kaydedildi.

Merkez’in TL’yi koruma çabaları sonuçsuz: Fonlama maliyeti dudak uçuklatıyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) fonlama maliyeti yılın zirvesine çıkarak yüzde 48,8’e yükseldi.

Merkez bankaları yoğun bir mayıs ayına hazırlanıyor

Dünya ekonomisinde ABD’nin korumacı ticaret politikasının etkileri varlığını sürdürürken, birçok merkez bankası para politikalarını belirlemede son küresel ekonomik gelişmelerin etkisiyle temkinli davranıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir