Mevsim değişikliğinin tehdit ettiği üretimlerden birisi de arıcılık oldu. Yetkililer, sıcaklıkların farklılaşması nedeni ile arıların ezberledikleri hareketlerin dışına çıktığını belirterek alınacak tedbirleri sıralıyor.
İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bünyamin Yiğit, bölgede yaşanan sıcak ve soğuk hava değişimlerinin arıcılığı ve üretimini olumsuz etkilediğini belirten bir açıklama yaptı.
Eskişehir’de son haftalarda yaşanan hava değişimlerinin arıcılık ve bal üretimi faaliyetlerine yönelik etkilerini değerlendiren Yiğit, arıların bal üretimini en çok etkileyen unsurun değişen yaz ve kış şartları olduğunu belirtti.
“Eskişehir’de yıllık toplam 108 ton bal üretiliyor”
Eskişehir’de yıllık toplam 108 ton civarında bal üretildiğini aktaran Yiğit, bu üretimin daha çok Mihalıççık, Bozdağ gibi çevre ilçelerden elde edildiğini kaydetti.
4 çeşit bal üretiliyor
İlçelerde ova balı, yayla balı, çiçek balı, ayçiçeği balı olmak üzere yaklaşık 4 çeşit bal üretildiğini belirten Yiğit, merkez ilçelerde ise sadece sedir balı üretildiğini söyledi.
Eskişehir’in genel olarak soğuk bir iklime sahip olduğuna değinen Yiğit, aylarına kadar arıların geliştirilmeleri gerektiğini söyledi. Yiğit, arıların kendilerini mevsim değişikliklerine uyarlayabildiklerini, ancak kış ve yaz dengesinin ömürlerini kısalttığı vurguladı.
Kış yaşanmadı, arıların ezberi bozuldu ve ömürleri kısaldı
Kısalan arı ömrünün bal üretimini olumsuz etkileyeceğine işaret eden BünyaminYiğit, şöyle konuştu:
“Ek takviyelerle arılar bahara hazırlanabilir”
Yiğit, mevcut koşullara rağmen şurup ve ek takviyelerle arıların bahara hazırlanabileceğini sözlerine ekledi.
Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)